تفاوت رابط HDMI و DisplayPort چیست؟
تفاوت رابط HDMI و DisplayPort چیست؟
DisplayPort و HDMI دو نوع از محبوب ترین پورت ها و رابط ها برای اتصال انواع دستگاه های بصری به یکدیگر هستند. اتصال تلویزیونها به کنسولهای بازی، مانیتورها به کارتهای گرافیک و نمایشگرهای خارجی به لپتاپها به کمک این رابط ها میسر خواهد شد و همه اینها به لطف این کانکتور ها به بهترین شکل انجام می شود. به نظر می رسد هر دو پورت عملکرد یکسانی دارند اما در عمل به این شکل نیست. برای آشنایی بیشتر با این رابط های ویدئویی با ما همراه باشید.
چه دستگاه هایی از DisplayPort و HDMI پشتیبانی می کند؟
اگرچه امروزه هر دو کانکتور HDMI و DisplayPort گزینه های رایجی به حساب می آیند اما می توان گفت استفاده از HDMI تقریبا معمول تر است. در زمان راه اندازی صنایع بلوری و HD-DVD در اواسط دهه 2000 وجود این رابط کمک شایانی کرد و امروزه تقریباً در هر چیزی که به تلویزیون وصل می کنید، می توان این رابط را پیدا کرد.
معمولا برای اتصال کنسول های بازی از جمله ایکس باکس وان، پلی استیشن 4 و اکثر رایانه های رومیزی حداقل یکی از این رابط ها را دارد. لپتاپهای گیمینگ معمولاً از خروجیهای HDMI برای اتصال به مانیتور بزرگتر استفاده میکنند.
بنابراین، در مورد DisplayPort چطور؟ هنوز هم یک انتخاب اتصال محبوب است، اما خود پورت تمایل دارد به طور انحصاری در دستگاهها و صفحه نمایشهای مبتنی بر بازی کامپیوتری استفاده شود. بیشتر کارتهای گرافیکی مدرن امروزی دارای حداقل یک کانکتور DisplayPort هستند. در کارتهای گرافیکی سطح بالا مانند سری RTX 2000 انویدیا یا سری RX 5700 AMD، چندین مورد از آنها را خواهید یافت. این رابط در تلویزیونها کمتر رایج است، اما برخی از صفحه نمایشهای گیمینگ جدید با فرمت بزرگ مانند HP Omen X Emperium دارای یکی از آنها هستند.
هرچند که خیلی هم ساده نیست. فناوری پشت DisplayPort در چند مکان دیگر نیز تطبیق داده شده است. شما رابط mini-DisplayPort را هم در برخی از مانیتورها و لپتاپهای میان رده مانند Razer Blade یا Surface Laptop 2 مشاهده می کنید. همچنین میتوانید آن را در لپ تاپهای دارای پورت USB-C که از استاندارد قدرتمند Thunderbolt 3 پشتیبانی میکنند، پنهان کنید.

ویژگی ها و مشخصات فنی
از زمان شروع آن در سال 2002، نسخه های زیادی از HDMI وجود داشته است، اما امروزه بیشتر در نسخه های 1.4 و 2.0 یافت می شود. هر دو استاندارد می توانند تصویری با کیفیت 4K را به نمایشگر ارائه دهند، اما HDMI 1.4 فقط از نرخ ارسال 30 هرتز پشتیبانی می کند، به این معنی که تنها می تواند 30 فریم در ثانیه را بدون باقی ماندن آثار هنری در تصویر نمایش دهد. این برای تماشای فیلم یا بازیهای معمولی کاملاً خوب است، اما بیشتر گیمرها احتمالاً تصویری قدرتمند تر را میخواهند که رابط. HDMI 2.0 می تواند کیفیت 4K را در 60 هرتز را بدون مشکل کنترل کند.
دلیل اینکه HDMI سرعت ارسال داده را به این شکل محدود کرده است و به اندازه کافی عریض نیست، به این علت است که از نرخ فریم بالاتر در وضوح بالاتر پشتیبانی کند. اینجاست که DisplayPort حرف اول را می زند. جدیدترین نسخههای آن، 1.3 و 1.4، هر دو دارای سرعت داده تقریباً دو برابر HDMI 2.0 هستند که به آن پشتیبانی از 4K در 120 هرتز میرسد. با مقداری فشردهسازی، حتی میتواند تا 240 هرتز آن را ارائه دهد. آخرین نسخه های DisplayPort حتی می توانند وضوح 8K را کنترل کنند، اما عمدتاً به 30 هرتز محدود می شوند.
سایر کاربردها
خارج از جریان های ویدئویی، HDMI همچنین از رابط اترنت تا 100 مگابیت در ثانیه و یک کانال بازگشت صدا (ARC) پشتیبانی می کند که امکان ارسال صدا را به تنظیم بلندگو بدون کابل صوتی اضافی فراهم می کند. DisplayPort هیچ یک از این فناوری ها را ارائه نمی دهد. HDMI تمایل دارد در فواصل طولانی تر به خوبی کار کند، جایی که گزینههای وضوح DisplayPort پس از رسیدن به بیش از 10 فوت کاهش مییابد.
با این حال، یکی از مزایای DisplayPort، پذیرش آن توسط استاندارد Thunderbolt 3 اینتل است، همانطور که قبلا ذکر شد. این باعث میشود دستگاههای بیشتری از جمله لپتاپهای نازک و سبک، از قابلیتهای فنی DisplayPort 1.2 مانند وضوح 4K تا 75 هرتز استفاده کنند. نسل اول و دوم تاندربولت از کانکتور mini-DisplayPort استفاده می کرد، که امروزه بیشتر به شکل پورت USB-C یافت می شود.
این پورت های در آینده به چه صورت خواهند بود؟
HDMI 2.1 به طور رسمی در ژانویه 2017 معرفی شد و وعده می دهد که سرعت داده و پهنای باند HDMI 2.0 را تقریباً سه برابر کند و تقریباً قابلیت های DisplayPort 1.4 را دو برابر ارائه دهد. رزولوشن 4K تا 144 هرتز بیش از حد ممکن و همچنین رزولوشن 8K تا 60 هرتز (با برخی اخطارها) را افزایش می دهد. HDMI 2.1 همچنین از دیگر پیشرفتهای بصری مانند HDR پویا برای ارائه رنگهای غنیتر، نرخهای تجدید متغیر برای گیم پلی روانتر، تأخیر کمتر، تعویض سریعتر رسانه منبع و صدای پیشرفتهتر پشتیبانی میکند.
دستگاههایی که از HDMI 2.1 پشتیبانی می کنند با استانداردهای قدیمیتر HDMI نیز سازگار خواهند بود، به این معنی که میتوانید دستگاههای HDMI 1.0 تا 2.0 را به پورت 2.1 تلویزیون 8K جدید خود متصل کنید. برای استفاده کامل از هر دستگاه HDMI 2.1 که می خواهید به آن وصل کنید، همچنان به کابل های HDMI 2.1 جدید نیاز دارید. ما به تازگی شاهد عرضه اولین تلویزیون با پورت HDMI 2.1 هستیم.

در همین حال، DisplayPort نیز در حال پیشرفت است. VESA سازمان استانداردهای فنی پشت بسیاری از استانداردهای مانیتور، در اوایل سال 2018 اعلام کرد که نسخه بعدی DisplayPort در حال توسعه است. در حالی که این مشخصات هنوز منتشر نشده است، VESA مدعی شد که دو برابر شدن پهنای باند DisplayPort 1.4 را هدف قرار داده است که ویدیوهای 8K بدون فشرده سازی را در 60 هرتز بدون مشکل فعال می کند.
در زمانهای نزدیکتر، DisplayPort یکی از ویژگیهای کلیدی Thunderbolt 3 اینتل باقی میماند که به لطف ادغام آینده این فناوری با USB4، قرار است به طور گستردهتری مورد استفاده قرار گیرد. اگرچه Thunderbolt 3 فقط از DisplayPort 1.2 پشتیبانی می کند، اما برای وضوح 4K تا 75 هرتز بدون فشرده سازی بیش از حد کافی است؛ به این معنی که دستگاه هایی مانند مک بوک پرو اپل می توانند از مزایای کامل استفاده کنند.
DisplayPort همچنین از طریق استاندارد USB-C معروف به VirtualLink با پهنای باند تخمینی معادل DisplayPort 1.4 پشتیبانی می کند. این استاندارد که توسط Nvidia، AMD، HTC، Oculus VR و Valve پشتیبانی میشود، به گونهای طراحی شده است که هدستهای واقعیت مجازی آینده را با یک اتصال کابل به کامپیوترهای شخصی، برای انتقال نیرو و داده ارائه دهد.
در ابتدا، انتظار می رفت مانیتورهایی با استاندارد DP به روز شده در پایان سال 2020 منتشر شوند اما با توجه به مشکلات عمومی سال 2020 و عدم وجود تست های PlugTest حضوری برای صحبت در مورد این فناوری با شرکت ها، این اتفاق نیفتاد. در عوض، آخرین به روز رسانی VESA نشان می دهد که پورت های جدید DisplayPort 2.0 باید در اواخر سال 2021 ظاهر شوند.